Eläinten kartoitusta

Louhikot, kivenkolot ja isommatkin luolat voivat olla monien eläinlajien väliaikaisia tai pitkäaikaisia asuinpaikkoja. Myös Riutan luolilla on monenlaisia asukkaita. Eläimiä yritetään kartoittaa tarkallla silmällä ja myös alueella olevan riistakameran avulla eri suunnista ja jatkossa myös luolan sisältä aika ajoin. Kameralle on käynyt poseeraamassa mm utelias kurre.

Osa eläinlajeista poistuu alueelta ihmisten käyntien lisääntymisen myötä. Tällainen eläin on mm mäyrä, joita ennen on täällä isoissa onkaloissa asunut. Ihmisten hajut, äänet, töminät ja tulet karkottavat suurempia eläimiä. Sen sijaan kesällä 2021 ison luolan suuaukolla ja viereisten lohkareiden alla viihtyvät ampiaiset ja paarmat eivät ihmisiä hätkähtäneet. Yksi luolakäynti jäi tekemättä kesähelteellä myrskyn ja sateen jälkeen. Luola höyrysi ulos asti ja koko suuaukko oli täynnä kiukkuisia ampiaisia eikä sisään ollut silloin menemistä. Todennäköisesti vahingossa oli joku muutaman pesän tuhonnutkin. Tai ehkä pesiä rikkoi juuri loppunut poikkeuksellisen kova myrskytuuli, joka kaatoi myös puita täällä ja Pohjois-Suomessa laajemminkin. Jäi joka tapauksessa epäselväksi, mikä oli syynä pörriäisten parveiluun luolassa.

Menneenä alkutalvena oli viitteitä siitä, että karhu oli etsimässä alueelta talviunipaikkaa tai muuten liikkui louhikossa. Lohkareikon lisäksi alueella kaatuneiden puiden juuristot saattoivat tarjota hyviä talviunipaikkoja. Talvella ja keväällä alueella on onneksi hiljaista liukkauden ja lumen alla olevien syvien kolojen tehdessä liikkumisen vaikeaksi.


Edelleen alueella asustelee joitakin petolintuja tai muita petoeläimiä, minkä voi päätellä mm eri ikäisistä jätöksistä, joiden seassa on luiden palasia. Niille saaliksi jää mm metsässä usein näkyviä kanalintuja. Metsämies kertoi mm alueella pidempään asuneista kanahaukoista.

Luolien sisältä ei ole helppoa löytää elämää, vaikka niissä lämpötilaerot ovat vuoden mittaan usein pienemmät kuin taivasalla. Luolaharrastajat kertovat, ettei isoissa syvissä luolissa yleensä tapaa käärmeitä. Sen sijaan lämpimillä kivillä ja kallioilla ne varmasti viihtyvät, ja keväällä niitä liikkunee täälläkin enemmän. Voi olettaa, että louhikko tarjoaa niille mainiot talvihorrospaikat. Kesällä tämä tosi pitkä ja komea kyy möllötti jalkojen edessä luolapolulla, mutta ei viipynyt kuvattavana vaan livahti pian kiven koloon.

Lepakot talvehtivat mielellään luolissa, mutta täällä niistä ei ole havaintoa. Myöskään hyvin harvinaista ja uhanalaista luola-aukkohämähäkkiä ei täällä ole näkynyt, vaikka monessa luolassa muiden hämähäkkien verkkoja on.

 

Mm tämä isokokoinen (muutaman sentin mittainen)  komea otus tarttui yhden luolassa kävijän vaatteisiin ja on vailla tarkkaa nimeä, vaikka jokin ristilukki näyttää olevan. Jos joku eläimen osaa tarkemmin nimetä, niin tiedon voi laittaa osoitteeseen info@riutanluolat.fi .

Muutama muukin eläin on selvitystä vailla.
Otamme mieluusti vastaan ajatuksia mm alla olevien kasojen jättäjästä. Muutamia hyviä päätelmiä on isosta petolinnusta nisäkkäisiin kuten supikoiraan, mutta ei varmuutta. Paikalla oli ainakin neljä eri aikana tehtyä jätöskohtaa. Kuvassa erottuvat seassa olevat luunpalaset. 

Tämä ikävän näköinen kuollut poikanen on myös varmaa tunnistusta vailla. Paljon vaihtoehtoja on esitetty. Se löytyi maasta muutaman sadan metrin päästä toukokuun alussa. Se muistuttaa joidenkin mielestä oravan poikasta, mutta oli kooltaan noin kymmensenttinen. Kerran on muualla tullut vastaan samankokoinen täysin karvaton poikanen syyskesällä emonsa perässä puuhun kiipeämässä. Se oli vain vähän tätä suurempi syksyllä. Tämä löytyi kuitenkin vappuna. Mm mäyrästä on tässäkin tullut ehdotuksia.

Nämä kuvat olivat kesältä 2021. Sen jälkeen on kuultu mm ahmahavainnoista lähistöllä. Otamme ilolla vastaan uusia ja vanhoja kuvia ja tietoa paikan eläimistä.
Kevättalvella katsastetaan myös lumella olevia jälkiä, mutta itse louhikkoon ei kannata mennä talvella.