Miksi alueella on tulentekokielto?

Tulenteko on ollut aikoinaan välttämätön asia niille, jotka ovat olleet alueella pitkään esim. metsästämässä tai metsätöissä talvella ja tulleet sinne hiihtäen ennen tien rakentamista lähistölle. Nykyään täällä pärjää hyvin ilman tulia ja silti voi olla mukavaa.

Isonriutan alue ei ole virallinen retkeilyalue. Tulenteko ei ole sallittua, kuten Välikannuksen metsästysseuran aikoinaan tekemässä kyltissä muistutetaan. Siellä ei ole tulentekopaikkaa, eikä sinne saa aivan turvallista nuotiopaikkaa tehtyäkään. Alue on kuivaa eikä siellä ole mitään, millä mahdollisesti levinneen tulen voi sammuttaa, kuten vettä tai hiekkaa.

Myös pelastuslaitos on jakanut huolen tulenteosta ja sammutuksen vaikeudesta. Pelastuslaki kieltää tulenteon metsäpalovaroituksen aikana. Tulenteko ilman maanomistajan lupaa puolestaan on kiellettyä ja rangaistavaa muinakin aikoina ja kaikkialla.  Sammutusväen saaminen paikalle kestää kauan. Luola-alueelle ei pääse palokalustolla ja lähimmälle tiellekin on matkaa esim. Himangan keskustasta lähes puoli tuntia. Eräänä kesänä retkeilijät joutuivat tilaamaan ambulanssin ja palokunnan paikalle muista syistä, jolloin kulkuvaikeudet kävivät selviksi. 

Lohkareikko on muuta aluetta korkeammalla. Vaikka nuotio sammutetaan, voi sopiva tuuli sytyttää sen uudelleen. Maastopalot voivat syttyä myös siten, että tuli jää kytemään kuntan alle, sammalikkoon, heinikkoon tai johonkin koloon ja leviää siellä, tai myös juuria pitkin. 

Ympärillä on sekä vanhaa metsää keloineen ja kuivine risuineen, että erittäin kuivia istutusalueita. Metsäpalovakuutus ei korvaa edes taloudellista menetystä kokonaan, saati muuta harmia ja vaaroja ihmisille ja luonnolle. Metsäpalot syttyvät toki monesta muustakin kuin nuotioista.

Kalajoen ja Kannuksen raja-alueiden kesän 2021 iso metsäpalo oli melko lähellä täältä. Sen sammuttamiseen osallistui päiväkausia väkeä Suomen jokaisesta palokunnasta. Paljon väkeä oli vapaaehtoisina tullut kaukaakin auttamaan ja apua tarvittiin yötä päivää.  Viime vuosien isoista paloista maailmalla ja  Suomessa on toivottavasti opittu, että jokaisella taitavallakin luonnossa liikkujalla voi tulla erehdyksiä. 

Tuli on täälläkin jonkun nuotiosta ilmeisesti karannut hallinnasta ja palava puunrunko työnnetty luolan sisään sammumaan. Menneenä kesänä luolan sisälle oli tehty muutama nuotio. Luolan sotkeentumisen lisäksi kuuma tuli voi  tehdä halkeamia ympäröiviin isoihin lohkareisiin. Luola on toukokuussa vielä monin paikoin hyvinkin jäinen ja lähes läpi kesän siellä voi olla rakoja, joissa on jäätä. Kivi kestää huonosti isoja lämpöeroja. Tulella kuumentamalla on ennen halkaistu kiviä mm kivijalkoihin tai muuten siirrettäviksi. 

Isovihan aikaan on täälläkin oltu piilossa, kuten monissa luolissa. Historiasta tunnetaan myös luolia, jonne viholliset ovat paikallisia surmanneet polttamalla jonkin aikaa tulia luolan päällä. Näin on romahtanut Sotkamon Linnakallion luola Suomen luolat – kirjan mukaan. 

On erikoista, että alueella on niin usein ollut luvattomia nuotioita eri paikoissa, että yksi tulirinki rakennetaan aina uudelleen Välikannuksen metsästysseuran tulentekokiellostakin kertovan kyltin viereen., ja että polttopuut ja makkaratikut jätetään houkuttimiksi seuraavillekin. Välillä myös pystyssä olevista puista on hakattu kirveellä sytykkeitä ja pieniä klapeja.

Jos tulentekijöitä näkyy, niin toivomme, että kerrotte tulentekokiellosta. Ehdottomasti suurin osa kävijöistä on onneksi syönyt eväänsä ilman tulta tai paistanut makkarat ym. muualla. Kiitos siitä! Kivoja tulistelupaikkoja löytyy mm Välikannuksen metsästysseuran reitittämiltä luontopoluilta muutamien kilometrien päästä.

Viime syksyn ja talven jäljiltä kivikon päältä löytyi huomattavasti isompi hiilikeko. Toivottavasti näitä ei enää löydy. Pidetään siitä jatkossa yhdessä huolta. Naapurimetsien omistajat päättävät tietysti itse omien alueidensa tulentekoluvista.

nuotiokuva
Nuotiot ovat ehdottomasti kiellettyjä